Turnen Dames - Algemene info

Ieder meisje kan meedoen aan turnen. Je hoeft nog geen ster te zijn op de brug of op de balk, al kan je dat natuurlijk wel worden. Bij RKDOS Turnen Dames leren we je om soepel, vlot, technisch perfect en met veel plezier je oefeningen op de diverse toestellen uit te voeren. Daarnaast werken we aan je doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen.  

Er zijn verschillende niveaus in het turnen, je kunt kiezen voor turnfun of wedstrijd turnen. Bij RKDOS komen de turnsters uit in de 1e, 2e, 3e, 4e en 5e divisie. 

In de 1e t/m de 3e divisie komen de turnsters uit op landelijk wedstrijd niveau. 4e en 5e divisie turnen alleen regionale wedstrijden. 

De landelijke wedstrijden zullen door heel Nederland gehouden worden, de regionale wedstrijden alleen in Overijssel en Gelderland. 

 

In de verplichte oefenstof hebben de turnsters een vaste oefenstof die door iedereen in dat niveau geturnd zal moeten worden. De choreografische bewegingen zullen dus voor iedereen hetzelfde zijn. Bij de elementen heb je keuze tussen het makkelijkste element (-0.30) een basis element en moeilijker element (+0.30). 

Bij de keuze oefenstof heb je een aantal eisen per niveau die je zelf in mag vullen aan de hand van het FIG (Federation Internationale de Gymnastique) De moeilijkheidsgraad hiervan is landelijk wel enigszins aangepast aan de verschillende niveau. 

 

Leeftijdscategorie├źn: 

 

Verplichte oefenstof: 

Instap: 8/9 jaar 

Pupil 1: 9/10 jaar 

Pupil 2: 10/11 jaar 

Jeugd 1: 11/12 jaar 

 

Keuze oefenstof: 

Jeugd 2: 12/13 jaar 

Junior 1: 13/14 jaar 

Junior 2: 14/15 jaar 

Senior: 15 jaar en ouder

 

 

De oefeningen worden door juryleden beoordeeld aan de hand van de D en E score. 

D-score staat voor Difficulty= moeilijkheid 

In de verplichte oefenstof kun je je D-score dus verhogen met zoveel mogelijk +0.30 elementen te turnen. 

In de keuze oefenstof kun je je D-score verhogen door zo veel mogelijk hoge waarde elementen te turnen. Deze waarde elementen beginnen met een A waar je 0.10 waarde voor krijgt. B=0.20, C=0.30 etc. 

 

E-score staat voor Execution= uitvoering 

Iedere turnster start met 10 punten en tijdens de oefening zal de jury hier punten vanaf halen door naar de uitvoering te kijken. 

Zo kun je veel punten verliezen door slordig te werken, weinig uitstraling te tonen, elementen niet turnen zoals het hoort, te weinig amplitude etc. 

 

 

Visie RK DOS Turnen Dames 

Bij RK Dos turnen dames wordt door onze turnsters uitgekomen in de 1e t/m de 5e divisie. Het streven is om de turnster zo op te leiden dat zij deel kan nemen aan de wedstrijden passend bij het niveau en de categorie van de turnster. Hierbij willen we samen met de turnster binnen de divisie het hoogst mogelijke bereiken. Voor iedere turnster is er het jaar een succeservaring te behalen, of dit nou met het aanleren van een nieuw element is, of met het behalen van een mooie plaats tijdens een wedstrijd. Voorop staat dat de turnsters plezier hebben in de sport, want zonder plezier, geen prestaties.