Turnen Heren - Algemene informatie

Image

Krachtig, snel, technisch perfect en een hoop plezier. Daar draait alles om in het turnen voor heren bij RKDOS Kampen. Een turner steekt veel tijd en energie in zijn sport.  Niets is leuker om dat ene voor elkaar krijgen waarvan hij dacht dat hij dat niet kon. Turnen daagt lichaam en geest uit en dat geeft uiteindelijk alleen maar pluspunten, zoals een soepel lichaam, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen.

Turnen is bij RKDOS een serieuze tak van sport. De vereniging heeft de beschikking over een moderne turnhal met bijvoorbeeld een professionele valkuil om moeilijke oefeningen uit te proberen. De jongens en heren turnen zes toestellen: vloer, voltige, sprong, vloer, rek en brug.

RKDOS biedt turnen aan op de vier hoogste niveau's in Nederland. De turners worden aan het begin van het seizoen ingedeeld op niveau en leeftijd. Onder leiding van professionele trainers en trainers in opleiding leert een turner bij RKDOS steeds weer nieuwe elementen op de zes turntoestellen.  Al die elementen maken samen een oefening waarmee ieder op zijn eigen niveau in wedstrijden laat zien wat hij kan. Voor elke turner is er een passend niveau, dat van een beginner tot het niveau waar alles draait om een topprestatie.

Tot het jaar waarin ze op 31 december twaalf jaar zijn, turnen jongens alleen verplichte oefenstof, daarna staat keuze-oefenstof centraal. Turnen voor heren heeft zeven niveaus. Turners tot en met de derde divisie draaien landelijke wedstrijden, die in de lagere divisies alleen regionaal. De wedstrijden voor landelijke turners zijn door heel Nederland, regionale turners doen mee aan wedstrijden in Overijssel en Gelderland.

Leeftijdscategorieën / niveaus zijn gekoppeld aan divisies:

7 en 8 jaar:      Benjamin
9 en 10 jaar:    Instap
11 en 12 jaar:  Pupil
13 en 14 jaar:  Jeugd
15 en 16 jaar:  Junior I
17 en 18 jaar:  Junior II
19 jaar e.o.:     Senior

Talentendivisie:
Benjamin niveau 16
Instap niveau 14
Pupil niveau 12

Eredivisie
Jeugd niveau 3
Junior I niveau 2
Junior II niveau 2
Senior niveau 1

1e divisie 
Instap niveau 15
Pupil niveau 13
Jeugd niveau 7
Junior I niveau 6
Junior II niveau 5
Senior niveau 4

2e divisie
Instap niveau 16
Pupil niveau 14
Jeugd niveau 8
Junior I niveau 7
Junior II niveau 6
Senior niveau 5

3e divisie
Instap niveau 17
Pupil niveau 15
Jeugd niveau 9
Junior I niveau 8
Junior II, niveau 7
Senior niveau 6

4e divisie:
Instap niveau 18
Pupil niveau 16
Jeugd niveau 10
Junior I niveau 9
Junior II niveau 8
Senior niveau 7

Een turner maakt een hoop trainingsuren, maar krijgt daarvoor veel terug. Hij haalt bijvoorbeeld het beste uit zichzelf. Een nieuweling hoeft niet meteen een ster te zijn in een saltosprong of een handstand op de brug, maar hij kan dat wel worden.

Nieuwelingen kunnen zich rechtstreeks melden bij de afdeling Turnen Heren, maar stromen in bij de Gymkids en/of Turnkids. Wie meer wil weten over turnen bij RKDOS of een proeftraining wil volgen, kan vrijblijvend contact opnemen met één van de trainers. Voor contactgegevens klik op de button 'Leiding'.

Wilt u meer weten over turnen voor heren en turnen voor heren bij RKDOS? Lees dan de Turngids van RKDOS.