Turnen Heren - Groepen

GROEPEN

RKDOS heeft vijf selectiegroepen turnen voor heren:
Ere- en 1e divisie (1), 2e en 3e divisie (2), 4e en 5e divisie (3), turnkids (4) en gymkids (5).

Ere- en 1e divisie:
In de ere- en 1e divisie turnen turners vanaf 8 jaar die door aanleg en/of talent op landelijk niveau meedoen aan wedstrijden in de hoogste twee turnniveau’s. De turners in de ere- en 1e divisie komen uit in de Eredivisie, Talentendivisie en de 1e divisie. De turners trainen vijf keer per week en steken wekelijks minimaal 12 uur in trainingen. Turners in de ere- en 1e divisie doen geregeld trainingsstages bij andere turnverenigingen en zijn veelal aangesloten bij het Centre for Sports & Education in Zwolle.

2e en 3e divisie:
Turners vanaf 7 jaar in de tweede en derde divisie turnen ook wedstrijden op het landelijk niveau. Het aantal trainingsuren varieert van 7,5 tot 12 uur per week, verdeeld over drie tot vier dagen. Turners in de 2e- en 3e divisie kunnen in enkele vakanties mee doen aan clinics die RKDOS organiseert voor en met andere clubs uit de regio.

4e en 5e divisie:
Turners vanaf 7 jaar in deze groep turnen op regionaal en districtsniveau in de 4e en 5e divisie. Het aantal trainingsuren is maximaal vijf uur per week. Elke turner doet mee aan wedstrijden op zijn eigen niveau.

Turnkids:
Kinderen tussen de vier en zeven jaar stromen (via Gymkids) in bij de Turnkids. Deze selectiegroep is bedoeld voor jongens die al aardig motorisch ontwikkeld zijn en volgens de trainers de mogelijkheden hebben om door te stromen naar één van de bovengenoemde groepen. Ze maken op een speelse manier kennis met turnen. Draaien, springen, zwaaien, rollen en steunen spelen een grote rol. Kracht, lenigheid, snelheid en coördinatie staan centraal. Turnkids trainen vijf tot acht uur per week. De belevingswereld  van een jong kind speelt een grote rol in de trainingen. Spelvormen en oefeningen in de valkuil met grote schuimblokken zijn wat RKDOS betreft vanzelfsprekend.

Gymkids:
Voor kinderen tussen 4 en 7 jaar die graag willen gymmen of turnen is er op vrijdagmiddag in de turnhal Gymkids. De eerste aanraking met de turnsport wordt hier gelegd. Niet alleen turnen, maar de gehele motorische ontwikkeling staat centraal tijdens de trainingen. Veelzijdig bewegen, het prikkelen van alle zintuigen en met veel plezier sport beleven staan centraal. Blinkt uw kind uit, dan kan het via de trainer(s) een uitnodiging krijgen voor de Turnkids. Maar ook advies voor andere (wedstrijd)sporten als trampolinespringen en freerunnen bij RKDOS of andere sporten binnen de gemeente kunnen worden gegeven.