Turnen Heren - Kleding en materialen

ImageWedstrijdkleding
Turners dragen bij wedstrijden het officiële tenue van RKDOS, een mouwloos pakje met korte broek. Dat pakje is voor elk lid gelijk. Een pakje kost circa 80 euro en is voor eigen rekening. Het tenue is alleen voor wedstrijden en te koop via de vereniging. Eens in de paar jaar wisselt RKDOS van wedstrijdkleding.

ImageTurnpak voor trainingen
Bij trainingen is een turnpakje niet verplicht, maar wel aan te raden. Het turnt niet alleen prettiger, de trainers kunnen de lichaamshouding van de turners ook beter beoordelen. Bovendien is het veiliger. Turnpakjes zijn bij via internetwinkels te koop. Zelf maken ook: gebruik dubbelzijdige stretchstof zoals velours.

ImageVoltigebroek
Wedstrijdturners dragen een voltigebroek bij ringen, rek, brug en voltige. De broek is verplicht voor A-selectie, B-selectie en Turntalenten. Andere turners dragen zo’n broek ook graag. Een voltigebroek is te bestellen via de vereniging. De voltigebroek is voor eigen rekening. Zo'n broek kost ongeveer vijftig euro, afhankelijk van de maat.

ImageSokken
Turners dragen bij wedstrijden witte sokken.  De A-selectie, B-selectie en Turntalenten dragen die in combinatie met een voltigebroek, de C-selectie gebruikt ze bij ringen, rek, voltige en brug.  Het zijn enkelsokken (geen lage sneakersokken) zonder merkteken.  Ze zijn oa te koop op de maandagmarkt in Kampen.

ImagePresentatiepak
Turners van RKDOS hebben een presentatiepak nodig voor wedstrijden en representatie. Deze pakken zijn te koop via Sport 2000 in Kampen. Jas en broek zijn apart te bestellen. 


Image

Leertjes
Turners vanaf ongeveer acht jaar dragen vaak leertjes voor oefeningen aan rek en ringen. Dit zijn een soort handschoentjes om blaren te voorkomen. De trainers van RKDOS adviseren over de maat, de leertjes zijn niet te koop via de vereniging.

ImagePolsbandjes
Onder leertjes voor rek en ringen dragen turners polsbandjes ter bescherming van hun huis.

 

Image

Turnschoentjes
Turners turnen blootvoets of met speciale turnschoentjes. RKDOS adviseert met klem deze schoentjes te gebruiken, ter voorkoming van blessures. Turnschoeisel moet goed passen, sterk en flexibel zijn, meebewegen en niet wegglijden. Bij intensief gebruik gaan betere merken langer mee. Dit schoeisel is niet te koop via RKDOS.

ImageTape
Elk turner  van RKDOS  dient een rol tape bij zich hebben. Deze sporttape wordt gebruikt om blaren af te plakken of te voorkomen dat kleine scheurtjes in de huid groter worden. Hansaplast Sporttape (Breed) is te koop bij de betere drogist.

 

Voor meer informatie over RKDOS-kleding: Commissie Turnen Heren.

Foto's Kleding en Materialen: Benny de Leeuw