RKDOS staat voor krachtproef

ImageRKDOS staat voor een grote krachtproef. Al maanden is de vereniging bezig met voorbereiding van de landelijke wedstrijd voor dames, 28 en 29 maart in Kampen. Nog nooit eerder was er in Kampen een turnwedstrijd te zien op zo’n hoog niveau als komend weekeinde.


Verspreid over twee dagen staan zo’n 420 turnsters op de wedstrijdvloer van sporthal De Reeve. Ze komen uit heel Nederland naar Kampen voor de kwartfinale van de tweede divisie en de halve finale van de derde divisie. Het gaat om turnsters van acht jaar tot en met de senioren die de twintig zijn gepasseerd. Allemaal proberen ze de volgende stap te zetten richting het NK van hun leeftijd en divisie. Voor RKDOS doen tien turnsters mee, gelijkelijk verdeeld over de tweede en derde divisie.


RKDOS is er klaar voor, zegt hoofdtrainster Ellen van Halm, lid van de driekoppige wedstrijdcommissie van de vereniging. Nog een paar plooien gladstrijken en de wedstrijd kan beginnen. “We hebben een mooie turnhal, een mooie sporthal en alleen al daarom wilde we deze wedstrijd graag organiseren. Het was een hele uitdaging, maar we zijn er van overtuigd dat alles goed loopt, dat we tevreden op deze wedstrijden kunnen terugkijken.“


Allerlei wedstrijdattributen zijn gekocht en gemaakt, speciaal voor 28 en 29 maart. “We hebben nog nooit zo’n wedstrijd georganiseerd en we hadden dus ook niets.” Zonder steun van gymnastiekbond KNGU kon RKDOS niet. Ook sponsors waren onontbeerlijk om de wedstrijd financieel rond te krijgen. “We willen elke deelnemer bijvoorbeeld een gadget meegeven. Dat hoeft niet, maar is wel zo leuk”, aldus Van Halm.


Een kleine honderd vrijwilligers zijn zaterdag en zondag in touw om alles in goede banen te leiden, van een opbouwploeg en ouders achter de teltafel en informatiestand,  tot meisjes en jongens die met jurybriefjes door de zaal lopen. De vrijwilligers van de wedstrijd zijn vooral ouders en leden van RKDOS, jong en oud, van allerlei afdelingen van de gymnastiekvereniging. Al die vrijwilligers vormen samen een belangrijke schakel in de wedstrijd die meer dan 1.500 bezoekers trekt.


Het publiek krijgt prachtige sport te zien, denkt  Van Halm. “Je kunt zo veel dingen doen met turnen. En je krijgt een beeld van de persoonlijkheid van een turnster. Als een meisje een lolbroek is, dan zie je dat bijvoorbeeld terug in haar vloeroefening.’’ Van Halm stond in jongere jaren ook als turnster op de wedstrijdvloer. Die ervaring komt goed van pas als trainster. “Ik weet hoe het voelt om turnster te zijn. Een positieve houding is zo belangrijk. Bang om van de balk te vallen? Denk alleen maar aan te blijven staan, focus je op de balk, sluit je af voor de rest van de wereld en ga er voor.”

 

De wedstrijden in sporthal De Reeve beginnen zaterdag en zondag om 9.00 uur. De entree bedraagt 3,50 euro per persoon, kinderen jonger dan twaalf jaar betalen 2,50 euro.