Gymkids voor jongens

ImageRollen en duikelen, klimmen en klauteren, lopen en rennen. De recreatiejongens van RKDOS leren elke week weer bij. Maar het kan nog beter. Daarom is de vereniging pas begonnen met Gymkids, als wapen tegen bewegingsarmoede.

 

Gymkids is ontwikkeld door de KNGU. Bewegen is niet meer de gewoonste zaak van de wereld, hoe jong kinderen ook zijn. Steeds meer kinderen zuchten en steunen onder overgewicht. Dat moet anders, vindt RKDOS. Juist de leeftijd van drie tot zeven jaar is de belangrijkste fase in de motorische ontwikkeling van kinderen. Gymkids is bedoeld voor kinderen vanaf drie jaar. Het moet kinderen een brede motorische ontwikkeling meegeven waarvan ze hun hele leven profijt hebben. Niet alleen voor gymnastiek of turnen, maar in allerlei takken van sport. Bij de methode hoort een gedetailleerd werkboek als leidraad voor lesgevers.

 

RKDOS heeft zes weken proefgedraaid met Gymkids van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Deze proef is goed bevallen, zegt gymnastiektrainer Michael Hollander. “We willen in grote lijnen vasthouden aan de methode van Gymkids. Een aantal oefenvormen passen we nog wel wat aan, evenals beweegtesten, maar de basis is goed. Daar kunnen we echt wat mee.”

 

Kwaliteitsimpuls
De introductie van Gymkids is onderdeel van een bredere kwaliteitsimpuls van recreatieve gymnastiek voor jongens bij RKDOS. Een ander aspect is meer begeleiding en assistentie bij de recreatiegroepen. “Door een juiste lesmethode te hanteren en meer begeleiding in te zetten bij recreatiegroepen, kunnen we ook het gat kleiner maken tussen recreatiegymnastiek en turnen’’, denkt trainer Michael Hollander. RKDOS heeft nu ruim veertig leden bij herenturnen, maar vaak komen ze van andere clubs naar de Kamper vereniging of rechtstreeks in de selectie, zonder eerst op de recreatiegym te hebben gezeten. Vanuit eigen gelederen zouden jongens gemakkelijker moeten kunnen doorstromen.

 

De recreatiejongens profiteren niet alleen van de nieuwe methode Gymkids, ze hebben ook voordeel van de extra begeleiding die meer aandacht per kind oplevert. Die begeleiding komt grotendeels uit eigen gelederen. “De oudere selectieturners willen we opleiden tot junior-assistent’’, aldus Hollander. Net als zoveel sportverenigingen kan RKDOS ook geen blik assistenten opentrekken.

 

RKDOS wil jongens nadrukkelijker enthousiast maken ook als trainer actief te zijn in hun sport. Ze kunnen al jong opleidingen volgen en bij hun eigen vereniging praktijkervaring opdoen. De eerste stap is de Your Turn niveau 1 opleiding, al toegankelijk van jongens vanaf tien jaar. Assistenten leren kinderen te laten klimmen en klauteren, rollen en duikelen en springen. Ook weten ze al snel meer over hulp bij handstand, radslag en andere elementen die terugkomen bij gymnastiek en turnen. En nu maar hopen dat de assistenten komen. Als het jou leuk lijkt om te helpen bij de gymnastiek, neem dan contact op met Michael Hollander. “Want iedereen wil toch jezelf en anderen dingen leren.”

 

Wie belangstelling heeft voor recreatiegym bij RKDOS of geïnteresseerd is voor een opleiding tot juniorassistent kan zich melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Meer info Your Turn: www.kngu-yourturn.nl