Kampens feestje bij landelijke finale in Amsterdam 20 en 21-05-2017

Met 3 turners op zaterdag en 11 turners op zondag was RKDOS dit weekeind in Amsterdam. De primeur dit weekeind: de turners van RKDOS droegen het nieuwe presentatiepak (zie foto onderaan artikel). 
 
Opvallend was dat de turners van RKDOS bij de wedstrijd in Amsterdam in het nieuw gestoken was. Füchten blijkt steeds meer aanwezig in de turnsport. Naast het feit dat Seth Füchten bij RKDOS turnt, is sinds 20 mei 2017 Bouwservice R. Füchten officieel sponsor van Turnen Heren van RKDOS. Turnen Heren en Füchten hebben daartoe een sponsorovereenkomst gesloten. De samenwerking met Füchten is heel logisch: "RKDOS is de enige plek in de omgeving waar turners uit de hele omgeving van Kampen worden gestimuleerd om op hun hoogste niveau te sporten en door te zetten. Ook wij willen als bouwbedrijf de top bereiken. Als je eigen zoon dan bij RKDOS turnt, dan is het heel leuk om actief binnen RKDOS te zijn en een steentje bij te dragen door het presentatiepak te sponsoren", aldus een trotse Robin Füchten van Bouwservice R. Füchten. Het logo van Bouwservice Füchten is prominent zichtbaar op het presentatiepak. "Fanatastisch dat het presentatiepak nu in Amsterdam voor het eerst bij een wedstrijd door RKDOS wordt gedragen". 
 
De benjamins (niveau 10) turnden in wedstrijd 1 op zaterdag hun landelijke finale in de talentendivisie. Seth Füchten, benjamin 10,turnde een zeer goede sprongoefening (18,65 punten) en sloot het NK seizoen passend af  en werd met 94,50 punten 11e. Mika Hofstede en Jayden van Sermondt turnden in hetzelfde  niveau.  "Het is erg knap dat deze turners de landelijke finale hebben geturnd in de talentendivisie. Dat is maar voor weinig turners in Nederland weggelegd", vertelt trainer Rommé Seinen. "Seth was vorig jaar 1e in district oost en had zich toen voor alle toestellen geplaatst, waarop hij ook een medaille won. Het is mooi dat Seth zich nu voor de meerkamp heeft geplaatst".  
 
Herman Hoksbergen turnde op zondag 21 mei 2017 in wedstrijd 5 samen met Lucas Willems de halve finale in de talentdivisie, Instap 8. Deze turners werden begeleid door trainer Robbert Jager en Yvar Sneep. Herman werd tijdens de vorige wedstrijd 14e met 95.75 punten. Vandaag moest hij bij de beste 12 komen om door te gaan naar de finale. Herman was voor Jager de verrassing van de dag: "Natuurlijk is Herman een sterke turner, maar hij turnde vandaag echt super.  Op sprong deed Herman voor het eerst een schroef salto. Die combinatie werd beloond met 19.15 punten." Jager vervolgt:  "Echt bijzonder: Herman heeft de afgelopen 2 weken zijn oefeningen stabiel weten te maken waardoor hij zijn totaal met maar liefst een volle punt omhoog krikte naar 96.80 punten. Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht, maar hij heeft het geflikt", aldus een trotse trainer Jager nadat Herman voor het eerst beslag wist te leggen op een finaleplaats. Zijn score leverde vandaag een fraaie 11e plek op. Door zijn hoge score op sprong heeft Herman daarnaast ook een toestel-finale sprong. 
 
Voor Lucas Willems was de voorbereiding voor deze wedstrijd juist minder: "De oefeningen liepen niet lekker in de training en op het toestel rek is er wat angst ingeslopen voor de afsprong", aldus Jager. "Lucas ging met frisse moed de wedstrijd in en heeft keurige oefeningen laten zien". Lucas eindigde met 98,75 punten op een 7e plaats. Op voltige had lucas de 3e hoogste score en op brug de 6e hoogste score, waardoor hij op beide toestellen een toestel-finale heeft. 
 
Brons voor Jorrit Koldeweij
Jorrit Koldewij turnde in wedstrijd 6 als enige in de eerste divisie niveau Jeugd 6. Behalve de strijd om de medailles ging het ook om zijn 3e kwalificatiewedstrijd voor het NK. Jorrit turnde een mooie stabiele wedstrijd met als hoogtepunt zijn ringoefening. Op dat toestel duldde hij qua punten niemand voor zich. "Het niveau van de wedstrijd lag hoog. Het had weinig gescheeld of Jorrit was eerste geworden. Tussen de nummer 1 en de nummer 3 zat een verschil van slechts 0,3 punten. Het was bizar spannend", zegt trainer Yvar Sneep. Behalve op vloer heeft Jorrit ook nog 5 toestelfinales.   
 
Merijn den Dunnen, jeugd 7, 2e divisie, turnde in wedstrijd 7. Merijn werd 9e, tijdens de 3e kwalificatiewedstrijd. "Op basis van de hoogste ranking, behaald in de afgelopen 3 kwalificatiewedstrijde kan plaatsing naar het bondskampioenschap behaald worden", legt trainer Yvar Sneep uit. "Op basis van de hoogste ranking per toestel, behaald in één van de kwalificatiewedstrijden wordt de plaatsing voor het Bondskampioenschap toestellen bepaald. Helaas heeft Merijn niet voldoende punten gehaald om de Bondsfinale te halen. Voor Merijn was de 3e kwalificatie in Amsterdam het eindstation", aldus Sneep. Rowan Bruinsma (junior 2, 2e divisie) turnde niet in verand met drukte rondom zijn examens. 
 
Brons voor Lars Boerrigter, zilver voor Wessel Loman
In wedstrijd 8 turnden in de 1e divisie Michel Vos, de broers Jorn en Lars Boerrigter (1e divisie, senior 3), Wessel Loman (1e divisie, junior I, niveau 5) en Romme Kamps (1e divisie, junior 2, niveau 4). Zij werden begeleid door de trainers Theo Boerrigter, Edwin Loman en Gertjan Bervoets. Lars Boerrigter had een super sprong, maar ook op de andere toestellen turnde Lars goed en een mooie stabiele wedstrijd. Hij pakte brons met 72,40 punten. Jorn Boerrigter werd 10e met 70 punten en Michel werd 13e met 69,40 punten. 
 
"Wessel was heel overtuigend in Amsterdam en pakte daar terecht zilver. Onvoorstelbaar wat hij op vloer, voltige en ringen kan. Hij turnde op die toestellen echt heel zuiver", volgens Gertjan Bervoets. "Hij had op die toestellen de hoogste score van alle deelnemers. Het had weinig gescheeld of Wessel had goud gepakt. Het scheelde maar 0,05 punten".  Wessel Loman werd 2e met in totaal 70,30 punten. Romme Kamps en Rimmert Kramer turnden vandaag niet. Romme bereid zich voor op examens en Rimmert kampt met een blessure. "RKDOS ligt goed op koers na dit Kampense feestje in Amsterdam. We gaan nu nog even uitzoeken op welke toestellen onze jongens naast de meerkamp ook toestelfinales hebben", aldus een trotse trainer Bervoets.  
 
Vanuit het zonnige Portugal, waar hij samen met Lars Vos een trainingsstage heeft,  laat hoofdtrainer Michael Hollander alvast als reactie op de resultaten van Michel Vos weten: "Als mijn berekening klopt, is Michel Vos 12e, nu hij bij de vorige kwalificatie 8e was. Ik weet dat voor 99% zeker. Dan gaat hij ook naar het NK."