Benodigdheden

Wedstrijdkleding

Turners dragen bij wedstrijden het officiële tenue van RKDOS, een mouwloos pakje met korte broek. Er zijn twee verschillende turnpakjes: pakje 1 voor de ere- t/m 3e divisie en pakje 2 voor de 4e t/m 6e divisie. Pakje 1 kost circa 80 euro en pakje 2 kost circa 50 euro en zijn allebei voor eigen rekening. Het tenue is alleen voor wedstrijden en te koop via de vereniging (kledingth@rkdos.nl). Eens in de paar jaar wisselt RKDOS van wedstrijdkleding.

 

Turnpak voor trainingen

Bij trainingen is een turnpakje niet verplicht, maar wel aan te raden. Oudere turners dragen liever niet altijd een turnpakje, dan raden we compressie hemdjes/shirts aan. Het turnt niet alleen prettiger, de trainers kunnen de lichaamshouding van de turners ook beter beoordelen. Bovendien is het veiliger. Turnpakjes en compressie shirts zijn bij op internet te koop. Zelf maken kan ook: gebruik dubbelzijdige stretchstof zoals velours.

 

Voltigebroek

Wedstrijdturners dragen een voltigebroek bij ringen, rek, brug en voltige. De broek is verplicht voor A-selectie, B-selectie en Turntalenten. Andere turners dragen zo’n broek ook graag. Een voltigebroek is te bestellen via de vereniging. De voltigebroek is voor eigen rekening. Zo'n broek kost ongeveer vijftig euro.

 

Sokken

Turners dragen bij wedstrijden witte sokken.  De A-selectie, B-selectie en Turntalenten dragen die in combinatie met een voltigebroek, de C-selectie gebruikt ze bij ringen, rek, voltige en brug.  Het zijn enkelsokken (geen lage sneakersokken) zonder merkteken.  Ze zijn o.a. te koop op de maandagmarkt in Kampen.

 

Presentatiepak

Turners van RKDOS hebben een presentatiepak nodig voor wedstrijden en representatie. Deze pakken zijn te huur/koop via de vereniging (kledingth@rkdos.nl)

 

 

Leertjes

Turners vanaf ongeveer acht jaar dragen vaak leertjes voor oefeningen aan rek en ringen. Dit zijn een soort handschoentjes om blaren te voorkomen. De trainers van RKDOS adviseren over de maat, de leertjes zijn niet te koop via de vereniging.

 

 

Polsbandjes

Onder leertjes voor rek en ringen dragen turners polsbandjes ter bescherming van hun huid.

 

 

 

 

Turnschoentjes

Turners turnen blootvoets of met speciale turnschoentjes. RKDOS adviseert met klem deze schoentjes te gebruiken, ter voorkoming van blessures. Turnschoeisel moet goed passen, sterk en flexibel zijn, meebewegen en niet wegglijden. Bij intensief gebruik gaan betere merken langer mee. Dit schoeisel is niet te koop via RKDOS.

Tape

Elk turner  van RKDOS  dient een rol tape bij zich hebben. Deze sporttape wordt gebruikt om blaren af te plakken of te voorkomen dat kleine scheurtjes in de huid groter worden. Hansaplast Sporttape (Breed) is te koop bij de betere drogist. Het kan zijn dat we ook vragen om Kinesiotape aan te schaffen.  Dit is per individu verschillend. De kinesiotape wordt vooral gebruikt om eventuele blessures te voorkomen en de langdurigheid van de prestaties te verbeteren. 

 

Lusjes + handschoenen

Elk turner in de voorgeschreven oefenstof dient lusjes en handschoenen bij zich te hebben. Deze worden regelmatig gebruikt voor meer veiligheid bij het aanleren van complexe elementen op de rekstok. Turnlusjes zijn te koop via internet maar laat je van te voren goed informeren voor de juiste maat!