RKDOS streeft ernaar dat de sporters binnen onze vereniging in veilige handen zijn. De vereniging hanteert daarom de onderstaande gedragscode voor onze vrijwilliger, stagiair(e) of als betaalde kracht.
Daar waar voor persoons- of functienamen de mannelijke vorm wordt gebruikt worden daarmee zowel vrouwen als mannen bedoeld.
Veel grenzen in het contact tussen de vrijwilliger, stagiair(e) of betaalde kracht en sporters van RKDOS zijn niet eenduidig. De ene sporter vindt een aai over de bol prettig, een ander vindt het niet prettig om te worden aangeraakt. Hierover kunnen nooit exacte grenzen worden afgesproken die voor alle sporters en in alle situaties gelden.
Maar er is wel één heel duidelijke grens en dat is de grens dat seksuele handelingen en contacten tussen (jong)volwassen vrijwilliger, stagiair(e) of betaalde kracht en minderjarigen, die bij ons komen, absoluut ontoelaatbaar zijn!
Daarom hebben wij als vereniging voor onze vrijwilliger, stagiair(e) of als betaalde kracht een gedragscode opgesteld. De gedragscode bestaat uit twee delen:
Onder seksueel grensoverschrijdend gedrag verstaan wij: Enige vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie (duiding) dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd en / of andere handelingen of gedragingen die strafbaar zijn volgens het Wetboek van Strafrecht.
Gedragingen die volgens de bovenstaande omschrijving vallen onder seksueel grensoverschrijdend gedrag, kunnen worden gesanctioneerd door een tuchtrechtprocedure waarin hoor en wederhoor zal plaatsvinden.
De sancties bestaan uit het voor korte of langere tijd uitsluiten van werken met minderjarigen door persoonsgegevens in een centraal register op te nemen.
Seksueel grensoverschrijdende gedragingen met minderjarigen waarvan het bestuur oordeelt dat deze vallen onder het Wetboek van Strafrecht, zullen bij politie/justitie worden gemeld.
Deze gedragscode is vastgesteld door het bestuur van RKDOS d.d. 3-7-2020
Ondertekening bestuur RKDOS
E. Koek, voorzitter
P.J. Hollander, secretaris
K. Kolk, penningmeester
Als je beschuldigd wordt door een medesporter of het bestuur van je vereniging kan dat flink schrikken zijn. Daarbij is beschuldigd worden niet hetzelfde als schuldig zijn.
Wil je meer weten? Hiervoor verwijzen wij je naar de site van Centrum Veilige Sport en die van de KNGU.